Čtení na tyto dny

Rok plný dnů

Na patách naděje
Léto.
Léto, které nevyšlo.

Proč skřivanům se hrdlo zadrhlo?
Kdo připínal torzům křídla motýlí?
A kdo byl smyčcem bez houslí?
Na minutovou ručičku lákali
jsme čas.

Je večer. Vysoký až k svítání.
Zbrojíř naděje.
Večer, kdy úzkost taje v dým
a z popele, co po pastýřských
ohních zbyl,
vzlétl jestřáb, sivý pták,
nesmrtelnou perutí.
Nad hory, nad doly.

Zlatem harfy odlétalo léto
a duše svlékala se
pro budoucí dny,
pro světlo nepodpírané berlemi.

(Vít Obrtel)

 

Doporučujeme ke čtení

Příčiny ubývání opylovatelů v krajině

Jaromír Čížek, č. 3/2020, s. 2-4

Tvorba regionálních lučních směsí

Ivana Jongepierová, č. 3/2020, s. 8-9

Doufám v objevování stále nových krajin svého srdce

Jan Lepš, č. 3/2020, s. 30-31, pro předplatitele

Jan Lacina výtvarník

Ivo Dostál, č. 3/2020, s. 36-37, pro předplatitele

České moře či velehory? Kde vám poví tuto story?

Martina Pásková, č. 2/2020, s. 2-4

Stone balancing neboli vyvažování kamenů

Jan Macek, Rudolf Novák, č. 2/2020, s. 13-16, pro předplatitele

Nech půdu žít

Jana Dlouhá, č. 2/2020, s. 27-29

Jan Lacina, lesník s duší umělce a básníka (1944–2020)

Petr Maděra, č. 2/2020, s. 37-39

Biokuchařka Hanky Zemanové


Věra Pospíšilíková, č. 3/2006, s. 29

Biokuchařka Hanky Zemanové. Smart Press Praha 2005. 180 stran. Cena 399 Kč

Kniha Biokuchařka Hanky Zemanové je více než jen kniha seznamující čtenáře se zajímavými recepty z biopotravin. Kniha referuje o životním stylu spojeném s bioprodukty: představuje, co biopotraviny jsou a deset důvodů, proč je jíst, jaký je trh biopotravin u nás a v zahraničí. Autorka popisuje rozdíly mezi makrobiotikou, vegetariánstvím a "biománií", ale vidí i jejich společné prvky. Sympatická se mi zdá hlavně kapitolka "Jak žít zdravě a nezblbnout", ve které najdete praktická doporučení "selského rozumu", co více jíst a co jíst raději méně.

Před recepty jsou zařazeny portréty jedenácti ekologických farmářů a zpracovatelů biopotravin v České republice. Na dvoustránce knihy je otištěn rozhovor či představení ekologické farmy i s fotografiemi místa.

Část receptů je rozdělena podle chodů do sedmi kapitol. Každý recept zvoucí k přípravě jídla je na samostatné straně. Je doplněn nejen fotografií, ale i tipy na obměny. Receptová část knihy věnuje prostor obecným informacím o jednotlivých typech luštěnin, obilovin, mořských řas, koření, ale i méně tradičních úpravách zeleniny (např. kysaná zelenina neboli pickles). A jaké konkrétní recepty v biokuchařce najdete? Tak například pohanková polévka á la bramboračka, uzená tofu pomazánka, fazolový guláš se zázvorem, steak se zelenou zeleninou a tymiánem, tradiční špaldový chléb s kváskem, jahelné šišky s mákem či čtyři variace na špaldovokukuřičné linecké sušenky.

Posledních dvacet stran je pak věnováno rejstříku, zajímavým kontaktům a reklamám.

Graficky velmi příjemně upravená kniha, jazykem a řazením příspěvků blízká především čtenářům dámských magazínů, je dobrým počinem a radostí všech příznivců biopotravin a ekologického zemědělství.

Více informací, ukázky z knihy a objednávky hledejte na www.smartpress.cz.

Věra Pospíšilíková

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu