Čtení na tyto dny

Dno

Vzpomeň si, jak jsme sbírali
u hájovny křik
divokých husí

Rybník byl na zimu vypuštěný.

Nad černým dnem —
v přísných a potrhaných řádkách
letěla hejna.

Ze střechy křídel
jsem skládal vlastní dno.

(Jan Skácel
Smuténka, 1965) 

 

Biokuchařka Hanky Zemanové


Věra Pospíšilíková, č. 3/2006, s. 29

Biokuchařka Hanky Zemanové. Smart Press Praha 2005. 180 stran. Cena 399 Kč

Kniha Biokuchařka Hanky Zemanové je více než jen kniha seznamující čtenáře se zajímavými recepty z biopotravin. Kniha referuje o životním stylu spojeném s bioprodukty: představuje, co biopotraviny jsou a deset důvodů, proč je jíst, jaký je trh biopotravin u nás a v zahraničí. Autorka popisuje rozdíly mezi makrobiotikou, vegetariánstvím a "biománií", ale vidí i jejich společné prvky. Sympatická se mi zdá hlavně kapitolka "Jak žít zdravě a nezblbnout", ve které najdete praktická doporučení "selského rozumu", co více jíst a co jíst raději méně.

Před recepty jsou zařazeny portréty jedenácti ekologických farmářů a zpracovatelů biopotravin v České republice. Na dvoustránce knihy je otištěn rozhovor či představení ekologické farmy i s fotografiemi místa.

Část receptů je rozdělena podle chodů do sedmi kapitol. Každý recept zvoucí k přípravě jídla je na samostatné straně. Je doplněn nejen fotografií, ale i tipy na obměny. Receptová část knihy věnuje prostor obecným informacím o jednotlivých typech luštěnin, obilovin, mořských řas, koření, ale i méně tradičních úpravách zeleniny (např. kysaná zelenina neboli pickles). A jaké konkrétní recepty v biokuchařce najdete? Tak například pohanková polévka á la bramboračka, uzená tofu pomazánka, fazolový guláš se zázvorem, steak se zelenou zeleninou a tymiánem, tradiční špaldový chléb s kváskem, jahelné šišky s mákem či čtyři variace na špaldovokukuřičné linecké sušenky.

Posledních dvacet stran je pak věnováno rejstříku, zajímavým kontaktům a reklamám.

Graficky velmi příjemně upravená kniha, jazykem a řazením příspěvků blízká především čtenářům dámských magazínů, je dobrým počinem a radostí všech příznivců biopotravin a ekologického zemědělství.

Více informací, ukázky z knihy a objednávky hledejte na www.smartpress.cz.

Věra Pospíšilíková

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu