Čtení na tyto dny

Na počest ptáků řek a lesa

Ptáci stoupali nad lesem
jak jiskry
Dvojhlasně
O dvou křídlech
Až zdálo se že nevzlétají
ale že země padá

Bylo ticho
jako v přesýpacích hodinách
anebo ve skále
ale tak ostré
jak večerní obloha
kdy padají hvězdy
a na studánkách řek
omdlévá voda

Na počest ptáků
spících řek a hlubokého lesa
zdvihá ticho
studánku
jako první pokus bohů o pohár

(Josef Hrubý) 

 

Doporučujeme ke čtení

Je hospodaření s půdou udržitelné?

Milan Sáňka, č. 1/2018, s. 2-5, pro předplatitele

Obrazy vonící hlínou

Jan Lacina, č. 1/2018, s. 31-33, pro předplatitele

Několik životů Jana Čeřovského

Jan Plesník, č. 1/2018, s. 42-43

Chvála bláznovství Antonína Bučka

Miroslav Kundrata, č. 1/2018, s. 44-46

Břehule: ubývající druh doplácející na proces EIA

Petr Heneberg, č. 4/2017, s. 2-4, pro předplatitele

Doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc.: jeho prínos pre československú ornitológiu zo slovenského uhla pohľadu

Anton Krištín, č. 4/2017, s. 16-17, pro předplatitele

Karel Hudec, nejen ornitolog

Milan Peňáz, č. 4/2017, s. 20-23, pro předplatitele

Ochrana netopýrů = ochrana budov před guánem

Daniel Horáček, č. 4/2017, s. 32-34

Biokuchařka Hanky Zemanové


Věra Pospíšilíková, č. 3/2006, s. 29

Biokuchařka Hanky Zemanové. Smart Press Praha 2005. 180 stran. Cena 399 Kč

Kniha Biokuchařka Hanky Zemanové je více než jen kniha seznamující čtenáře se zajímavými recepty z biopotravin. Kniha referuje o životním stylu spojeném s bioprodukty: představuje, co biopotraviny jsou a deset důvodů, proč je jíst, jaký je trh biopotravin u nás a v zahraničí. Autorka popisuje rozdíly mezi makrobiotikou, vegetariánstvím a "biománií", ale vidí i jejich společné prvky. Sympatická se mi zdá hlavně kapitolka "Jak žít zdravě a nezblbnout", ve které najdete praktická doporučení "selského rozumu", co více jíst a co jíst raději méně.

Před recepty jsou zařazeny portréty jedenácti ekologických farmářů a zpracovatelů biopotravin v České republice. Na dvoustránce knihy je otištěn rozhovor či představení ekologické farmy i s fotografiemi místa.

Část receptů je rozdělena podle chodů do sedmi kapitol. Každý recept zvoucí k přípravě jídla je na samostatné straně. Je doplněn nejen fotografií, ale i tipy na obměny. Receptová část knihy věnuje prostor obecným informacím o jednotlivých typech luštěnin, obilovin, mořských řas, koření, ale i méně tradičních úpravách zeleniny (např. kysaná zelenina neboli pickles). A jaké konkrétní recepty v biokuchařce najdete? Tak například pohanková polévka á la bramboračka, uzená tofu pomazánka, fazolový guláš se zázvorem, steak se zelenou zeleninou a tymiánem, tradiční špaldový chléb s kváskem, jahelné šišky s mákem či čtyři variace na špaldovokukuřičné linecké sušenky.

Posledních dvacet stran je pak věnováno rejstříku, zajímavým kontaktům a reklamám.

Graficky velmi příjemně upravená kniha, jazykem a řazením příspěvků blízká především čtenářům dámských magazínů, je dobrým počinem a radostí všech příznivců biopotravin a ekologického zemědělství.

Více informací, ukázky z knihy a objednávky hledejte na www.smartpress.cz.

Věra Pospíšilíková

 

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu