Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Připomínka Veveřácké kroniky


Bohdana Fabiánová, č. 4/2017, s. 27

V druhém čísle Veroniky v roce 2006 byla na straně 28 recenze Karla Hudce na půvabnou knížku Kateřiny Mojžíšové Veveřácká kronika, která vyšla v roce 2005. Mezitím se autorka provdala a pod jménem Kateřiny Soukupové vyšlo v roce 2012 rozšířené, revidované druhé vydání, které je kronikou sedmi let života divoké veverky Pinky zabydlené v těsné blízkosti domu na samotě, kde autorka žije a pracuje.

Veverky jsou i jedním z životních témat Karla Hudce. Ve své recenzi píše: „Kniha se netváří vědecky, není to ani etologie ani ekologie; je to prostě vyprávění o životě tvora pohledem zaníceného milovníka. Podle slohu vyprávění a již i na jménech jednotlivým veverkám daných je patrná ženská mysl, oko a ruka. Neméně je to patrné i v péči veverkám na zahradě věnované - budky, krmítka, visuté mosty mezi stromy i jednotlivými objekty, starost o jednotlivé veverky. Je to prostě kniha, kterou si jistě rádi přečtou milovníci ježků, koček, psů a všech dalších zvířat včetně - po přečtení - veverek. A asi by si ji mohli přečíst i odborníci, pro které ještě nejsou živá zvířata jen statistickými nebo pokusnými jednotkami.“

Veveřáckou kroniku si lze objednat na webu http://veverackakronika.bloudil.cz. Vše důležité o veverkách najdete na webu záchranné stanice Pinky www.veveratka.cz - založila ji autorka Veveřácké kroniky Kateřina Soukupová a za 10 let existence stanicí prošlo přes 900 veverčat. Že jde o jedno „veverčí“ hnízdo, poznáte hned.

Bohdana Fabiánová

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu