Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Obrazy lesa v české próze – Vilém Mrštík


Veronika Trnková, č. 1/2019, s. 26-27

V předchozím díle Obrazů lesa v české próze se čtenáři Veroniky seznámili s prvním z mnoha českých spisovatelů, kteří zobrazovali lesní krajinu - s Karlem Klostermannem. Nyní se z drsného prostředí Šumavy přesuneme do malebnějších moravských zákoutí.

Vilém Mrštík (1863-1912), jehož bouřlivá životní pouť je dosti známá, zasadil jedno ze svých impresionisticky laděných děl do lesů v okolí Ostrovačic, kde prožil dětství. Román Pohádka máje (1897) může se zdát být zastíněn jeho poněkud známějšími díly. Avšak i uvedená impresionistická idyla si zaslouží pozornost.

Les vylíčený v Pohádce máje je skutečně pohádkový - snový, jasný, plný barevného kvítí a sladkých plodů, obývaný zpěvavým ptactvem. Mrštíkovy impresionistické obrazy lesní krajiny vyvolávají ve čtenářích dojem tepla naplněného lesní vůní, pocit svěžesti a krásy - navzdory tomu, že od prvního vydání díla v časopise Světozor uplynulo již mnoho let. Dodnes tak mohou pomyslně kráčet lesními pěšinami po boku Helenky z Komory, kde byl její otec revírníkem, a jejího milého Ríši:

A tu se procházeli zelenými sály lesa, brodili se travou, po mechu jak po peří se nesli doubravou, jejíž půda tlumila každý jejich krok. […] A oba stojíce tak v osluněných stínech zelených hájů jakoby se nořili ze zelených vod, s ustrnutím dívali se kolem sebe, jak planou kmeny, bleskotají větve a nad lesy se klene tichá, modrá obloha […] - Chvílemi hasla všechna světla v doubravách, větve houstly, lesy smutněly, chodby se protáhly v tmavé díry krypt - ale sotva přišli o pět kroků dále, slunce odhodilo stínící je mrak a chodby se zas protáhly do světlé dálky, světla proskočila na rozvěšených haluzích, vzduch se barvil, půda chytala - hořel les! - Celý jeho vnitřek jako by vyzlatil, slunce deštěm lilo se shůry a listí jako do dlaní chytajíc tekoucí jeho svit, v ohnivých kaskádách po kmenech, po větvích slévalo na zem čistou tkáň. A když vítr zavanul, celý les se zachvěl v zelených svých závojích, celý les se kolébal a houpal ve vzdušných výšinách. A les ztichl zase v hořící své kráse, nepohnul sebou ani list. Jak jasno před nimi na blízku i v dálce! Tam, kde slunce nahé pohlédlo na krásnou zem a po jejím těle rozestřelo ohnivý svůj svit! Bylo tak jasno tam, že viděti bylo každou žilku lupení, každé zrnko písku, mušky, komáři i prázdnem vířící prach měl svůj vlastní jas. Tak jasno bylo na těch místech, že se zdálo, jako by rostliny ani stínu neměly a všechno světlo propouštěly sítinou svých blan. Jak mile se tu vyjímaly skromné zvonky konvalinek bílých, vonné hvězdy mařinek, červené a fialové květy lech! A ticho všude, ticho tak, že slyšeti bylo každé zavanutí roucha, jemný chřest listí i utajené prsou vzdychnutí.

Mrštík dokáže efektně pracovat stejně s vjemy zrakovými jako sluchovými:

Zvuk za zvukem, jako by je z hloubky vybíral, nořily se z bažin, vystupujíce vzhůru k hasnoucímu nebi. A rosa svlažovala nesčíslná ta hrdla na dně údolí, zvuky tím dojemněji zněly noční tišinou, do zádumčivých jejich zpěvů sýček zahoukal, křepelka zatloukla, z lesa v útržcích zaplakal slavík - - - A všemi těmi hlasy náhle vítr se prohnal teplý a tichý, prosycený vůní kvetoucích zahrad a polí; zakolíbal stromy, pohnul travinou a zvuky hned tichly, hned rostly v každém jeho mávnutí; každý jeho dech hned s sebou je odnášel, hned jiným otvíral cestu, za chvíli zas ulehnul a všechny hlasy země v mohutném chorálu ze všech stran zajednou se nesly k hvězdnatému nebi. I sova zahoukla z doubravy, dunivý šumot převalil se přes její „uhú“ a les zaburácel jako vodopád řítící se tmou.

Mrštíkův les zrcadlí mládí, svěžest, radost a lásku, která naplnila duše hrdinů. Je odrazem jejich křehkého nitra, tak jak si to žádá impresionistická povaha díla. A mnohdy též nechává čtenáře na pochybách, zda se jedná o skutečnost, či opravdu o pohádku.

Veronika Trnková

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu