Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Dva největší ptáci Evropy navštívili jih Moravy


Jiří Šafránek, č. 3/2019, s. 37

Uprostřed prázdnin se objevil pelikán bílý na střední nádrži vodního díla Nové Mlýny. Ornitologové zjistili, že k nám přiletěl až z Izraele. Dalším výjimečným ptačím návštěvníkem je drop velký, který před lety hnízdíval na Znojemsku. Nyní k nám vzácně zalétá z Rakouska nebo z Maďarska.

Pelikán bílý je největším vodním ptákem Evropy. Hnízdí v deltách velkých evropských řek, jako je například Dunaj. Váží 5 až 15 kilogramů a má rozpětí křídel až 3 metry. Živí se rybami, které chytá do velkého zobáku s vakem. U nás se objevuje velmi vzácně a většinou se dlouho nezdrží. Vyhledává rozsáhlé vodní plochy, kde jej nikdo neruší.

Ornitologové jej pozorovali již začátkem července na střední nádrži vodního díla Nové Mlýny, potom u rybníka Nesyt a nyní se zdržuje opět na Nových Mlýnech. I přes jeho velikost není snadné ho zahlédnout, protože je plachý a lidem se vyhýbá.

Drop velký se zde nyní objevuje pouze občas na potulce. Drop je velký stepní pták, který dává přednost polní krajině. Váží 8 až 15 kilogramů a má rozpětí křídel 210 až 240 cm.

Pokud budete mít štěstí a potkáte na jihu Moravy dropa či pelikána, dejte vědět ornitologům, kde jste je přesně viděli. Přispějete tak k jejich ochraně.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu