Čtení na tyto dny

Lesík

jemuž dobré čtvrtstoletí říkáme "náš"
a jenž nás po léta živil velmi velice
houbami (poté co ubylo hřibů
hlavně růžovkami klouzky kuřátky)
malinami borůvkami
a když nebyly žádné plodiny
odnesli jsme si pár šišek
na zimní podpal
anebo jsme odtáhli dva tři sucháry
ten lesík se náhle
zvedl nad nízká mračna
a odplul směrem k Rozseči

Zbylo po něm mlhami udusané hřiště
s několika sytě tmavomodrými trsy
hořečku brvitého
na okraji

(Ludvík Kundera) 

 

Kameny se valí do Prahy, tanky se valí pryč


Bohdana Fabiánová, č. 2/2020, s. 23

Takové nápisy se objevovaly před třiceti lety po Praze i na jiných místech v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Tehdy prostě přiletěly vládním speciálem Rolling Stones do Československa, aby zde 18. srpna 1990 předvedli na Strahovském stadionu svou show a zahájili tak sérii koncertů slavných zahraničních kapel u nás.

Na koncertě bylo přes 100 000 diváků a uvedl ho prezident Václav Havel. Předskokan Vladimír Mišík byl tak nervózní, že přišel na pódium s futrálem bez kytary, aby nakonec s kapelou ETC zahráli, a dobře. Den před koncertem povečeřeli „Stouni“ neformálně pstruha v Rybárně ve společnosti Olgy Havlové. S tisíci fanoušků, kteří neměli lístek, se několik hodin před koncertem pozdravili z balkonu Pražského hradu, kde je přijal prezident Havel, aby si společně vykouřili cigaretu a popovídali si o životě, muzice, o plánech i o odjíždějících sovětských tancích. Nadšení všech, kdo sháněli pod pultem a od známých v cizině nahrávky anglických a amerických rockových kapel a chodili je poslouchat na klubové Ro(c)kování Jiřího Černého, nebo poslouchali rušená praskající vysílání zahraničních rozhlasových stanic, bylo obrovské a půl milionu wattů bylo prý slyšet po celé Praze.

Dnes už to zní neuvěřitelně. Když ale vidím, jak dnešní ± dvacetiletí sedí u počítače a s prstem na klávesnici čekají, aby online v první minutě spuštění předplatného koupili lístky na koncerty svých kapel, protože je to do pěti minut vyprodané, zjišťuji, že se vlastně nic nemění. A říkám si, že je to asi dobře. Kdo chce jít na Michala Davida, ať jde. Kdo chce na živo slyšet Thirty Seconds To Mars, vyrazí na ně do Vídně, Prahy, nebo kamkoliv.

FaBo

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu