Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Ptákem roku 2020 je jiřička obecná


Jiří Šafránek, č. 2/2020, s. 48

I přesto, že je jiřička obecná jedním z nejznámějších druhů ptáků, tak si ji řada lidí plete s vlaštovkou. Často totiž lidé říkají, že jim na okně nebo na balkoně hnízdí vlaštovky. Ale vlaštovky to nejsou, ty hnízdí výhradně ve stájích, v průchodech nebo v opuštěných budovách.

Jiřičky nevyhledávají vnitřní části budov, ale jejich obvodové venkovní stěny, a proto hnízdí na balkonech, nad okny a pod různými výčnělky na fasádách obytných budov a také hnízdí na průmyslových a zemědělských stavbách.

Jiřička obecná je menší než vlaštovka a je převážně černobílá. Pouze černý vrch hlavy, krku a hřbetu má ozdoben modrým leskem. Na rozdíl od vlaštovky má také mnohem kratší ocas a výrazně bílý kostřec (spodní část zad mezi křídly a ocasem. Právě proto jí na Slovensku říkají belorítka.
Prohlédnout si ji můžete na videu: https://youtu.be/HgjJunYiG2I

Jiřičky patří k našim nejběžnějším druhům, ale i přesto je může ohrozit ubývání hnízdních příležitostí a také úbytek potravy, tedy hmyzu. Každoročně k nám přilétají kolem svátku sv. Jiří a podle toho dostaly od našich předků i své zvláštní jméno.

V letošním roce byla jiřička obecná vybrána Českou společností ornitologickou za ptáka roku 2020, a to právě proto, že si zaslouží naši pomoc a ochranu. Svévolné odstraňování hnízd není dle zákona o ochraně přírody přípustné, a to ani na podzim či v zimě, kdy jsou jiřičky v Africe.

Potřebujeme-li skutečně z nějakého důvodu hnízda odstranit, například pokud chceme opravovat fasádu či vyměnit okna, je třeba s dostatečným předstihem požádat orgán ochrany přírody (v případě jiřiček je to úřad obce s rozšířenou působností) o udělení výjimky.

Jiří Šafránek

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu