Čtení na tyto dny

Předjaří

krajina strmí tichem snu
bílá a hnědá a zurčení
červenohnědé siluety nahých strážců zimy
jež neuhlídali
a ze studně studu krčí rameny

tak téměř bez pohybu hyne epocha

krom poškubaných cárů kdesi pod nebem
se tichem nese
už jen kovově černý rozsudek havrana
ukládající toliko
co sněhy odkryly ztrápeno
budiž do třikráte sedmi dnů
potaženo zelení
proti čemuž
není odvolání

(Miroslav Sedláček) 

 

Řízek s minimalizovanou uhlíkovou stopou a recept na veganskou sladkost


Irena Stehlíková, č. 2/2023, s. 30

Obejde se výlet vlakem bez pořádné svačiny? Pro velkou část Čechů jsou svačiny chystané doma stále populární a chleba s řízkem je pro mnohé tou nejlepší pochoutkou. A domácí svačiny, ty tradiční i ty připravené moderněji, jsou vždy zdravější než takové ty „fástfúdové amarouny“.

Máme pro Vás proto pár tipů, jak osvěžit typicky českou retro svačinu. Jako řízek budeme podle receptu kuchyně v Hostětíne smažit celer! Očištěný celer si nakrájíme na plátky 1 cm tlusté a dáme do vody s octem a solí. Vaříme do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout. Obalujeme v trojobalu a smažíme. Smažit můžeme také tofu, které nakrájíme opět na 1 cm tlusté plátky a obalíme v trojobalu, kde použijeme místo klasické mouky mouku hrachovou, tzv. hrašku. Svačinu balíme s kváskovým domácím chlebem a kvašenou okurkou.

Pořádnou hostinu při pozorování ubíhající krajiny můžete doplnit speciálním dezertem, a to veganským špenátovým dortem, na kterém si můžete pochutnat v naší kavárně Fér Kaffé ve Slavičíně, ale i připravit doma a vzít do vlaku (lžičku s sebou). Je plný vitamínů a minerálů a díky svému netradičnímu složení určitě potěší každého, kdo jej ochutná. Modernisty stejně jako tradicionalisty.

Na závěr přiznáváme i několika nádražním restauracím či bistrům, že všechny nelze v žádném případě řadit mezi fástfúdy a že lze některé považovat dokonce za vyhlášené vývařovny (pozn. redakce: V březnu jsme ověřili platnost tohoto tvrzení pro „nádražku“ v Letohradu, která se specializuje na českou kuchyni).

Dobrou chuť!


Veganský špenátový dort

Suroviny:
300 g čerstvého špenátu
250 g celozrnné mouky
150 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
150 ml slunečnicového oleje
250 ml rostlinného mléka (například sójového nebo ovesného)
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra (dle chuti)
sůl

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu olejem nebo obalte papírem na pečení.
Omyjte špenát a spařte ho vroucí vodou asi 2-3 minuty, poté ho vložte do ledové vody, aby zůstal krásně zelený a jeho struktura se nezměnila. Rozemelte ho v mixéru na jemnou kaši.
Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli v misce. Přidejte olej, rostlinné mléko, citronovou šťávu i kůru a špenátovou kaši. Vše vymíchejte do hladkého těsta.
Těsto nalijte do dortové formy a pečte 40-50 minut nebo raději proveďte test špejlí. Ta by po vytažení měla být suchá.
Nechte dort vychladnout a podávejte s čerstvým ovocem, například s jahodami nebo borůvkami.


V naší Fér Kaffé kavárně pečeme převážně bezlepkové, veganské a raw dezerty. Tato dezertní nabídka je výjimečná nejen díky své výborné chuti, ale také proto, že používáme místní suroviny, které jsou pečlivě vybírány a kontrolovány. Bezlepkové dezerty jsou ideální pro lidi trpící celiakií nebo glutensensitivitou. Veganské dezerty jsou vhodné pro lidi odmítající podporovat masný průmysl. Raw dezerty zase zahrnují výrobky, které nebyly tepelně zpracovány, což znamená, že neztratily své přirozené vitamíny a minerály. Věříme, že každý by si měl moci dopřát sladkou pochoutku bez toho, aby musel řešit, jaké alergeny nebo intolerance mu hrozí. Naše kavárna je zároveň zpracovnou ovoce, což nám umožňuje vyrábět nejen tradiční marmelády a povidla, ale také různé druhy sirupů a pečených čajů. Tyto výrobky jsou rovněž vyrobeny z místních surovin a jsou ideální jako doplněk k našim dezertům nebo jako dárek.

Irena Stehlíková

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu