Čtení na tyto dny

Malá nádraží

Jsou krajiny, kde děti ještě
vlakům mávají.
Vždycky jsme malinko smutní
na malých nádražích,
kde nikdo nečeká.

Najednou máme bílou duši z bezu,
najednou je v nás příliš z člověka.

(Jan Skácel
Hodina mezi psem a vlkem, 1962) 

 

Neuvěřitelná budoucnost


Jan Labohý, č. 4/2012, str. 32

Konference OSN o životním prostředí Rio+20, která se konala koncem června v brazilském Rio de Janeiru, nepřinesla nic jiného než další velké zklamání z mezinárodních vyjednávání. Ještě horší výsledek přináší návrh tzv. druhé Pačesovy komise, který předznamenává tvorbu nové energetické koncepce České republiky. O úsporách energie, které by měly být jejím zásadním kamenem, se v ní téměř nepíše, naopak počítá s budováním dalších energetických zdrojů.

Zajímavý příspěvek přednesl na konferenci o dekarbonizaci, která proběhla v polovině července ve Walesu, profesor Kevin Anderson z Manchesterské univerzity. S přísnou vědeckou logikou v něm prohlásil, že udržet oteplení planety pod 2 stupni Celsia už je možné jen v případě radikální akce. I pokud by se podařilo naplnit všechny současné závazky, balancujeme někde mezi 4 a 6 stupni oteplení. „Budoucnost je neuvěřitelná,“ shrnul svůj příspěvek Anderson. Nelze si představit, že se svět oteplí o 6 stupňů, ale nelze si ani jednoduše představit, že by se celosvětové emise snižovaly tempem okolo 10 % ročně, což by bylo potřeba.

K nové technologii přistoupila rakouská firma Wien Energie. V obřích podzemních zásobnících se bude pokoušet skladovat odpadní teplo, které přes léto vypouštějí vídeňské elektrárny nebo spalovna odpadů. Přes zimu by mělo zásobovat až 20 000 domácností. Ačkoliv technologie skladování tepla jsou stále velmi nedokonalé, měl by být projekt proveditelný. Vyjde zhruba na 20 milionů eur a ve výsledku by měl šetřit až 10 000 tun CO2 ročně. Přispěje tak k naplnění ambiciózního vídeňského klimatického plánu, který počítá s tím, že město bude do roku 2030 vyrábět alespoň polovinu své energie z obnovitelných zdrojů.

Jan Labohý
koordinátor aktivit Ekologického institutu Veronica na ochranu klimatu

csop veronica
facebook
Naším posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
ISSN 1213-0699 | ZO ČSOP Veronica | Panská 9, 602 00 Brno | mapa stránek časopisu